Olej lniany
OLEJ LNIANY
W dniu 28 września 2005 roku na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w kategorii Oleje i tłuszcze: "Olej lniany" (woj.lubelskie)
Opis produktu
Nazwa produktu: Olej lniany Rodzaj produktu: Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.) Charakterystyka produktu rolnego: Wygląd (zewnętrzny i na przekroju) Płyn Barwa (zewnętrzna i na przekroju) Od jasno żółtej do różnych odcieni bursztynu. Kolor uzależniony jest od dojrzałości i wilgotności nasion. Konsystencja, „wrażenie w dotyku" Oleista, lepka Smak i zapach Delikatny, subtelny i przyjemny zapach. Cechy mikrobiologiczne i fizyko-chemiczne Zawiera kwasy linolowy i linolenowy. Skład oleju zbliżony jest do olejów pochodzenia rybiego. Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego:
Olej lniany sprzedawany jest głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Nazywany jest Olejem wigilijnym. Przyrządza się z jego dodatkiem potrawy jak kapusta, śledzie, surówki, smaży ryby, racuchy i inne. Olej lniany wykorzystywany w celach leczniczych np. w chorobach przewodu pokarmowego, oparzeniach i do celów kosmetycznych. Stosowany jest również do impregnacji drewna. Jak wynika z przekazów ustnych tradycja produkcji i zastosowania olejów tłoczonych na zimno na lubelszczyźnie sięga około 100 lat. Cytaty z książki Hanny Szymanderskiej Polskie Tradycje Świąteczne potwierdzają wykorzystywanie oleju w żywieniu ludzi jako jedynej okrasy: „Ściśle post zachowywała prosta ludność; jeśli jedzono ryby - to tylko gotowane i przyprawiane nie masłem, a olejem z siemienia lnianego, konopnego, z orzechów, maku, rzepaku lub słoneczników."
Przepis na śledzie w oleju lnianym:
Skład: śledzie matyjas, cebula świeża, olej lniany, cytryny oraz sól, cukier, pierprz biały.
Wymoczone śledzie kroimy i układamy na talerzu. Następnie posypujemy cebulą pokrojoną w kostkę doprawioną przyprawami i olejem lnianym.